فنر ها

صنعت فنرسازی در ایران

صنعت فنرسازی

صنعت فنرسازی در ایران

در حال حاضر کشور ما در صنعت فنرسازی پیشرفت به سزایی داشته و توانسته در این صنعت رشد و ترقی داشته باشد. فنر از با اهمیت ترین قطعات مکانیکال سیستم های دینامیک می باشد. که دامنه ی کاربرد و استفاده از آن در صنایع بسیار گسترده می باشد.

فنرها انواع متفاوتی دارند، که از جمله ی آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فنر کششی
  • فنر فشاری
  • فنر پیچشی
  • فنر دیسکی
  • فنر سیم جمع کن
  • فنر فرمدار
  • فنر استند سیگار
  • فنر کاسه نمد
  • و …

این فنرها در عین حال که ظاهری بسیار ساده ای دارند. اما کاربرد و رفتاری پیچیده و غیر ساده دارند. که این موضوع جالب توجه می باشد. بنابراین ساخت و تولید هریک از این فنرها نیز با یکدیگر متفاوت بوده. و نیاز به اصول و قوانین علمی متفاوتی می باشد.

بنابراین برای ساخت فنر و تولید آن باید اصول و قوانین علمی را به کاربرد که کار بسیار پیچیده ای بوده. و نیاز به یک صنعت توسعه یافته دارد. تا بتوان فنری اصولی و مطابق با قوانین علم مکانیک تولید کرد.

در گذشته کشور ایران در این صنعت کیفیت بسیار پایینی در تولیدات و ساخت فنرها داشت. زیرا برای تولید این قطعه ی مهم و پرکاربرد هیچ توجه ای به علم روز دنیا نمی شد. و براساس دانسته های تجربی و بدون متد اصول جهانی نسبت به تولیدات فنر اقدام می کردند. که نتیجه ی آن تولیداتی با کیفیت و راندمان بسیار پایین بود.

اما امروزه برخی از شرکت ها به خصوص شرکت های دانشگاهی فعال در حوزه ی ساخت، به دلیل استفاده از جدیدترین نرم افزارهای شبیه سازی مهندسی توانسته اند. کیفیت تولیدات خود را در حد زیادی افزایش دهند. و در کوتاه ترین زمان کیفیت خوبی از فنر ها را تولید کنند.

فولادِ فنر چیست؟

عناصر مختلفی از جمله سیلیسیم، منگنز، کرُم، وانادیم و مولیبدن با مقادیر و درصدهای مختلف و مناسبی در فولاد فنر به کار رفته اند. این آلیاژ دارای پایداری در کشش می باشد و این ویژگی در فولاد فنر بسیار حائز اهمیت می باشد.

با توجه به وجود عناصری همچون سیلیسیم و کروم در فولاد فنر، خواصی همچون الاستیسیته و مقاومت و پایداری در مقابل خوردگی پدید آمده است.

خاصیت الاستیسیته باعث می شود هنگامی که این آلیاژ تخت فشار بسیار زیادی قرار می گیرد. بتواند به مقدار کافی تغییر شکل بدهد. و همچنین باعث می شود که دارای استحکام قابل توجهی در مقابل کشش داشته باشد.

بنابراین وجود عنصر سیلیسیم در این آلیاژ نقش بسیار مهم و کلیدی را دار است. لازم به ذکر است که وجود عنصر تیتانیوم در فولاد فنر باعث ایجاد مقاومت در مقابل مواد و محیط اسیدی می شود. و اگر مقدار و یا درصد عنصر موجود در فولاد فنر افزایش یابد مقدار این مقاومت نیز افزایش می یابد. و اگر مقدار آن در این آلیاژ کم شود طبیعتا میزان مقاومت نیز کاهش می باید.

البته لازم به ذکر است که فولاد فنر دارای معایبی نیز می باشد. از جمله ی این معایب می توان به قابلیت بسیار پایین جوش کاری و همچنین احتمال بالای ترک خوردگی می باشد.

فولاد فنر دارای انواع و اقسام مختلفی می باشد که می توانند قبل از شکستن به حالت های پلاستیک و یا الاستیک در بیایند. حالت پلاستیک به زمانی گفته می شود که وقتی فشار از روی آن برداشته می شود آلیاژ به حالت اول خود باز نگردد. ولی در الاستیک بعد از برداشتن فشار باید بتواند به حالت اول خود بازگردد.

انواع فولادِ فنر CK

فولاد فنر CK از انواع فولادهای قابل عملیات حرارتی می باشند که انوع مختلفی دارند. که از جمله ی آن ها می توان به CK35 ، CK45، CK60، CK75 ،CK70 اشاره کرد. که دارای ویژگی و ساختار متفاوتی نسبت به یکدیگر می باشند. این فولادها در صنعت بسیار پرکاربرد و پرمصرف می باشند.

فولادهای فنر CK70  و CK60 از جمله ی فولادهای فنر بسیار پرکاربرد در صنعت می باشند. که در ساخت و تولید تسمه های فنر از آن ها استفاده می شود.

کاربرد و دلایل استفاده از فولاد در صنعت فنرسازی

کاربرد فولاد در فنرسازی بسیار متعدد می باشد. اما از اصلی ترین دلایل استفاده از آن در صنعت فنرسازی می توان به خاصیت ارتجاعی آن که به دلیل شکل پذیری الاستیک است اشاره کرد. این خاصیت باعث می شود تا بعد از برداشتن و یا رفع فشار از روی فولاد فنر دوباره این قطعه به حالت اول خود بازگردد. که همین ویژگی باعث شده است به کاربردن آن در تولید فنر لازم و ضروری باشد.

فولاد فنر به کار رفته برای ساخت و تولید فنر باید دارای خصوصیاتی باشد. که از جمله ی آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت شکل پذیری خوبی داشته باشد.
  • هیچگونه ایراد و نقصی را نداشته باشد.
  • هزینه و قیمت آن ارزان باشد.
  • و امکان دسترسی و تهیه ی آن سهل و راحت باشد.

پس از این که فولاد در ساخت فنر استفاده شد. ویژگی هایی را در فنر ایجاد می کند که از مهم ترین این ویژگی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در مقابل شکنندگی مقاومت بسیار زیادی دارد.
  • دارای خاصیت الاستیکی می شود.
  • در مقابل خوردگی مقاومت زیادی پیدا می کند.

مهم ترین خواص به وجود آمده در فولاد فنر به علت وجود سیلیسیم و کروم می باشد. کم و یا زیاد شدن مقدار عناصر در فولاد فنر می تواند کاربرد و رفتار آن را به کل تغییر بدهد.

کاربرد های فولادِ فنر

همانطور که در قسمت های بالایی ذکر کردیم، هر فولاد فنر دارای خصوصیت و ویژگی های مختص به خود است. که از انواع کاربردهای فولاد فنر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فنرهای لوله ای فشاری : فاصله ی میان دایره های این نوع از فنر از یکدیگر زیاد می باشد تا هنگامی که به آن فشار اعمال می شود بتواند آن را تحمل کند.
  • فنر کششی : این نوع از فنرها عملکردی برعکس فنرهای لوله ای فشاری دارند، در این نوع از فنرها فاصله ی دایره ها کمتر بوده و برای اعمال فشار مناسب می باشد.
  • فنرهای پیچشی : از این نوع فنرها هنگامی استفاده می شود که ملاک ما تحمل و ایجاد گشتاور می باشد.
  • فنرهای تخت : این فنرها برای جذب نیروهایی از جمله نیروی خمشی مورد استفاده قرار می گیرد.
  • فنرهای مخروطی : این فنرها می توانند ضریب سختی غیربرابر را تحمل کنند بدین صورت که اگر نیروی کمی بر آن وارد شود به صورت نرم عمل می کند ولی اگر نیروی بسیار زیادی به آن اعمال شود به صورت سخت عمل می کند.

پیشنهاد مطالعه مقاله فنرسازی | کاربرد فنر در صنعت چیست؟ از سایت تک فنر.

بدین ترتیب فولادهای فنر در صنعت فنرسازی کاربرد بسیار زیادی دارد.

معایب فولادِ فنر چیست ؟

قابلیت بسیار پایین جوش کاری و همچنین احتمال بالای ترک خوردگی می باشد.

فولادِ فنر چیست ؟

عناصر مختلفی از جمله سیلیسیم، منگنز، کرُم، وانادیم و مولیبدن با مقادیر و درصدهای مختلف و مناسبی در فولاد فنر به کار رفته اند، باعث می شود هنگامی که این آلیاژ تخت فشار بسیار زیادی قرار می گیرد بتواند به مقدار کافی تغییر شکل بدهد واستحکام قابل توجهی در مقابل کشش داشته باشد

کاربرد و دلیل استفاده از فولادِ فنر در صنعت فنر سازی چیست ؟

کاربرد فولاد در فنرسازی بسیار متعدد می باشد اما از اصلی ترین دلایل استفاده از آن در صنعت فنرسازی می توان به خاصیت ارتجاعی آن که به دلیل شکل پذیری الاستیک است اشاره کرد این خاصیت باعث می شود تا بعد از برداشتن و یا رفع فشار از روی فولاد فنر دوباره این قطعه به حالت اول خود بازگردد.

فولادِ فنر به کار رفته برای ساخت و تولید فنر باید دارای چه خصوصیاتی باشد ؟

قابلیت شکل پذیری خوبی داشته باشد، هیچگونه ایراد و نقصی را نداشته باشد ،هزینه و قیمت آن ارزان باشد و امکان دسترسی و تهیه ی آن سهل و راحت باشد.

شما بزرگواران می توانید در صورت داشتن هرگونه سوالی در خصوص قیمت این محصولات، به راحتی با همکاران و دوستان ما از طریق آدرسهای زیر در تماس باشید. و از این طریق اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید.

تلفن تماس :

۰۹۱۲۶۱۵۱۱۸۱

۰۲۱۳۳۹۲۰۳۷۸

فکس: ۰۲۱۳۳۹۱۳۰۷۷
ایمیل : mohammadi.takfanar@gmail.com

ارتباط از طریق واتس اپ

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *